История на дамските чорапи

История на дамските чорапи

Парадоксално е, че първите чорапи не са били предназначени за жени. В древна Гърция и Персия, храбрите войници са носели дълги ръчно плетени чорапи, изработени от естествена вълна. В средновековна Европа, плетените чорапи не са били широко разпространени, за разлита от мъжките и дамските чорапи, аналог на модерните продукти, които са били изработени от кожа или дебела вълна.С течение на времето, богатите господари започнали да носят изискани чорапи, изработени от скъпи материали. В двора на Луи ХІV с особена популярност са били светло-сините и червени чорапи, направени от коприна и кадифе. Все още знатните дами отказвали да прибавят дамските чорапи към своя тоалет.

Трикотажните чорапи се появяват в Европа чак през ХVІ век, а първото промишлено производство било дело на талантливия английски свещенник Уилям Ли през 1589 година. Икъм края на ХVІІІ век, европейзите напълно заменили вълнените, кадифените и копринени чорапи с трикотажни.  Те били задължителен детайл в мъжкия гардероб до края на същия век. След Великата френска революция, силния пол се отказал от чорапите в полза на дългите панталони и трикотажните чорапи преминали във властта на дамския гардероб.

Около средата на ХІХ век, се появява мода, при която дамските чорапи се украсяват с бродерии, бисери и деликатни апликации. Дамските чорапи се правели главно от памук и филдекокс и често са имали странни разцветки. По това време копринените чорапи били слабо разпространени, поради високата им цена.През 1910 година е била създадена изкуствената коприна, която помогнала копринените чорапи да бъдат създавани от нея и да бъдат на достъпна цена. След Първата Световна Война, дамските чорапи от коприна станали изключително търсени. Търсенето им било толкова голямо, че подтикнали индустрията към важни открития в текстила – създадена е изкуствената коприна и синтетичните влакна.

През 30-те години на ХХ век, американския концерн DuPont обявява, че е създал ново синтетично влакно, найлон, който става основен материал при изготвянето на дамските чорапи. В края на 1940 година обема продажби на найлонови чорапи в САЩ бил над 3 милиона чифта.

През  1959 година пак американците за първи път добавят към найлона ликра, която не само позволявала на кожата да диша, но и дамските чорапи станали много по-еластични. Постепенно ликрата е била използвана за производството на чорапогащи и дамските чорапи постепенно останали на заден план.

В момента дамските чорапи отново се завръщат на мода. Те придават особен сексапил на жената. Могат да бъдат закупени чорапи с дантела в горния си край, който от вътрешната страна има силиконова лента против свличане на чорапа. А може да се избере модел, при който дамските чорапи се прикрепят към дамското бельо и му придават завършен и секси вид.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s