Ароматерапия: лъжи и истини

Ароматерапия: лъжи и истини

aromatherapy-massage

Използването на етерични масла за козметични цели е една сравнително тясна област, при която се използват чудодейните способности на тези вещества. Но защо ли постоянно говорим за невероятния ефект на етеричните масла върху кожата?

 

Разгледайте нашият интернет магазин http://shop.euro-woman.net/

и използвайте възможността от безплатна доставка и промоции!

На какво са способни етеричните масла Тази козметика мълниеносно прониква през кожата в съдовия слой. Нейната основна функция е биологична селективност. Етеричните масла могат да възстановят естествените биологични процеси на организма, което не са в състояние да направят никои други съставки. За пример, обикновените масла подхранват кожата само на нивото на епидермиса. Ефирните не само сами проникват в съдовия слой на кожата, те са способни да внесат със себе си широк кръг от активни съставки на базовите масла (гроздови семена, кедър, бадеми), кремове, гелове и други козметични продукти.

  aromatherapy-oils

Всъщност всички ефирни масла работят на принципа на детоксикация, т.е. те са с комплексни способности за възстановяване на хидро-липидния баланс на кожата, премахване на грапавините, целулита, акнето, и т.н. Но те трябва внимателно да се прилагат за суха кожа. Почти всички етерични масла съдържат хормони, които са важни за поддържане състоянието на кожата, предотвратяват стареенето на организма, да не говорим за неговата производителност. Качествените етерични масла, при съблюдаване на тяхната дозировка не могат да навредят на тялото – те не предизвикват алергии, привикване и странични ефекти.ber7

Видове масла и тяхната цел Известно е, че етеричните масла се прилагат в световната практика, основно в четири области на човешката дейност:

в хранително-вкусовата промишленост; в производството на парфюми и козметика; в битовата химия (аромасинтез продукти – реконструирани или ресинтезирани етерични масла); в професионалната ароматерапия.

aromatherapyaa

Естествено, за всяка от тези групи са разработени определени норми и стандарти, в които се установява състава на маслата и броят на съставките. Маслата от всяка група може да се използват само за определеното предназначение.

В ароматерапията етерични масла се произвеждат в много малки обеми. Във всяка страна чисти масла за ароматерапията имат много висока цена и ограничена употреба, главно за рехабилитация и индивидуално обслужване.aromatherapya

Най-често срещаните и достъпни като цена са маслата, предназначени за ароматизиране на помещения. За ароматерапевтични процедури тези масла са абсолютно недопустими и по скоро биха имали отрицателен ефект (различни прояви на алергия).

fragrance-oils-294x300

В света съществуват определени норми, във връзка с етеричните масла, използвани в ароматерапията.

Как да се определи качеството на етерично масло? По дрехите посрещат …erotic-massage

Първото заключение за качеството на етерично масло може да бъде направено чрез разглеждане на опаковката. Продуктът трябва да се намира във флакон от тъмно стъкло и да е херметически затворен, тъй като етерични масла са чувствителни към светлина и встъпват в реакция със пластмаса. Обикновено, капачките на флаконите с етеричните масла са изработени от специални материали.

Обемът на шишенцето с масло е обикновено по-малко от 10 мл. На етикетът трябва да видите „100% етерично масло“, както и неговото наименование. Желателно е да е упоменато, че продуктът е за професионална употреба.aromatherapy_candle

Ами следа? Смята се, че ако една капка масло падне на лист хартия, тя трябва да се изпари веднага и без следа. Това е абсолютно невярно. Етеричните масла не могат да се изпаряват много бързо, тъй като те имат тежки смоли и слаби пигменти. От изпареното масло трябва да остане лека следа и цвят, който може да варира (в зависимост от ефирността). Средно време на изпаряването на етерични масла е от 7 до 15 минути, с изключение на смолистите (кедър, сандалово дърво), които се изпаряват за 20-30 минути.

aromatherapy

Проверка във фризера? Има също така невярно убеждение, че всички етерични масла замръзват при еднаква температура. Натуралните масла имат различна точка на замръзване. Анасона може да се замразява при температура под 2°C, а някои масла като мащерка дори и при -10 ° C са все още добре.

Най-добрият начин да се разбере етеричното масло   Определящ фактор при вземането на решение дали етеричното масло е качествено е миризмата.080303-aromatherapy-hmed10a_hmedium

Много хора – както потребителите, така и експертите вярват, че ако никога не са използвали натурални масла, то няма да бъдат в състояние да го определят. Всъщност, ако някой иска да се справи с ароматерапията, може самостоятелно да определи качеството на маслото. За това е необходим анализ на едно масло ( примерно здравец или иланг-иланг) от няколко фирми.

4202aromatherapy

Закупеното масло първо проверете по петното. (Виж по-горе.) След това потопете лента филтърна хартия и наблюдавайте как се изпарява а след това и усетете аромата.

Веднага можете спокойно да изхвърлите тези масла, които имат рязка миризма. За всяко натурално масло, дори и ако не ви харесва като цяло, е присъщ принципа на хармония. Ароматът му трябва да е плавен, постепенно развиващ се. Това се дължи на пълната гама от компоненти, която плавно прелива една в друга а не „удря“ в носа. Ако сте помирисали маслото и сте усетили аромата на един или два компонента по скоро това е продукт на аромасинтеза.aromatherapy16-450x299

За хранителните масла е свойствен слабият аромат, увеличаващ апетита. Маслото за парфюм е доста силно. А натуралните масла за ароматерапия съдържат компоненти, безкрайно непрекъснато преминаващи един в друг. Колкото пъти помиришете това масло, толкова пъти ще усетите различни нива на аромата. Не забравяйте за интуитивното възприятие. Етеричните масла действат на обонятелните рецептори, който са в зоната на висшата нервна дейност – хипоталамуса. При запознаване с етерични масла работят безусловните рефлекси. Можете инстинктивно се отпуснете, усмихнете и да искате постоянно да усещате този аромат. Всички други масла ще искате бързо да затворите. И не вярвайте, ако ви кажат: „Миришете – ще свикнете.“108857914_o

Ако маслото мирише силно е вероятно един продукт на аромасинтеза. Тези масла може да предизвикат дори гъдел в гърлото.

Как да се използва? При използването на козметика с ефирни масла най-важното е непрекъснато анализ на състоянието на кожата. Например, много често след прилагането на етерични масла, сухата кожа става нормална. Понякога нормализирането на мастните жлези минава през фаза на активно изхвърляне на мазнините.

Козметик, работещ с ароматерапия, след известно време забелязва, че кожата на клиента вече не се нуждае от тези средства. В този случай, е желателно да се изчака до възникване на необходимост отново да бъдат ползвани. Не е задължително да използвате всеки ден аромакозметика.

Ароматерапията, като правило, е трудно да навреди, но без да знаете основното, просто можете да получите дадените резултати и да се разочаровате. За това е необходима точна информация за състава и свойствата на маслата и умение да се справите с дозировката.

 Ето малко полезни съвети:aaaaa

Избирайки масло, внимателно прочетете неговия състав; Не купувайте безразборно всички масла, за които сте чели в дадена книга за ароматерапия например. Вземете за тестване едно и също масло от различни фирми, като препоръчахме по-горе в статията;
Никога не използвайте етерични масла орално.

Средствата на аромакозметиката не трябва да се ползват напразно. Историческото прилагане на „небесни култови вещества“, както ги нарича Аристотел, винаги е било свързано с определени ритуали. Съществува и цяла култура на тяхното прилагане.

Какъв е срокът на годност на етеричните масла? На Запад приемат срока на годност на масла до три години, с изключение на цитрусови плодове, които е желателно да се използват до 1 година.

Как да съхранявате етерични масла? На първо място, на тъмно място, недостъпно за деца. На второ място, маслото, както доброто вино, не обича изменения в температурата.Aromatherapy_in_Action

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s