Всичко за трайното къдрене

Всичко за трайното къдрене

3252
Вероятно няма жена, които поне веднъж в живота си да не е сплитала косата си на плитки или е ползвала ролки. След изсъхване, косата пази дълго време формата си, но за съжаление максимума e 2 дни.

Най-надеждния начин за получаване на вълнообразни къдрици за дълга коса е къдренето. Ше разгледаме различните нови методи и техните предимства и недостатъци.

Какво е къдрене3249
Химическескто къдрене е метод, койтои позволява месеци наред да имате идеални къдрици. Всичко е в химическия състав на веществата, с които се обработва косата.

За рожден ден на къдренето на коса се приема 16-ти ноември 1906. Този ден фризьора Карл Nessler пред многобройните зрители показва как става нагледно къдренето върху косата на жена си. Използвал е специално медно устройство, което се загрява до много висока температура и след това косата се обработва с химикали. За здравето на косата това определено не е бил най-полезния начин и наистина – косата на жена му изгаря сериозно. И все пак- красотата изисква жетви.

 

Видове къдрене7

Къдренето може да се раздели по тип на химическия състав на продуктите, с които се обработва косата. Нашите майки и баби са използвали къдренето с елементи с киселинен и алкален състав. Сега буквално всяка година има нови видове химически продукти, и не е трудно да се загубим в морето от тях , а и старите методи не губят позиции.

Киселинните продукти за къдрене са все още популярни и едни от най-устойчивите. При него къдрците се задържат дълго, но не са безвредни за косата.1

Противопоказно е на тънка и мека коса, тъй като я правят чуплива. Не използвайте такова къдрене ако имате чувствителен скалп или суха и тънка коса.

–––––––––––––––––––––––––––

Алкалното къдрене е по-устойчиво – държи до 3 месеца. Къдриците след такава процедура са еластични и изглеждат естестествено. Подходящо е за повече видове коса.

 

Къдрене с THIOGLYCOLIC киселина е много нестабилно и буйните къдрици губят обема си само след месец. Въпреки това, този тип е по-малко вреден за косата, отколкото при първия тип. Това къдрене може да се направи дори и на боядисана коса.

1[15331](300x239)

Неутралното къдрене съчетава някои черти на първите два вида. При определяне на състава на химичните вещества, използвани за къдрене от този тип се включва алантоина, отдавна известен със своите омекотяващи свойства. Балансирания PH състав на препарата е толкова мек към кожата на главата и косата, че може да се ползва за всички типове коса.

–––––––––––––––––––––––––––

Къдрене със аминокиселини – в състава на продукта влизат аминокиселини и протеини. Те подхранват третираната коса, което помага да се сведе до минимум отрицателното въздействие на химичните вещества. Къдриците са меки, леки и естествени. Но такова къдрене е по-нетрайно и не се препоръчва на тежка, дълга коса. Дори и изрусени коси след такова къдрене остават здрави.

2

Протеиново къдрене със протеини от коприна – къдренето се получава относително безопасно за косата, благодарение на копринени протеини, които грижат за нея и не развалят структурата и.

Този вид къдрене е с период около 1,5 – 2 месеца и не е удачен за дълги и тежки коси.

„Протеиново къдрене“10

–––––––––––––––––––––––––––

Биокъдрене е всяко къдрене, в чиито състав не влиза амоняк, водороден пероксид и THIOGLYCOLIC киселина. Те са заменени с употребата на продукти, подобни на молекулите на косата, които се свързват в по-голямата си част със серните мостове на косата. Към биокъдренето спадат италианското къдрене( с употреба на екстракт от бамбук), или «Къдриците на ангела » с ботанически комплекс.

„Къдриците на ангела“

„Италианско къдрене“

3

Къдрене с липидо-сложни протеини LC2 (или японски вълни) се препоръчва за проблемна коса. То е по-устойчиво от протеиновото къдрене и двете фази липидо-сложни протеини регулират влажността на косата и подкрепят нейния блясък и еластичност. Напълно подходящо е за коса под раменете.

Основното е, че при този начин кожата на главата е максимално защитена от взаимодействието с химикали, така че това къдрене е подходящо дори за дамите с проблеми на скалпа.

„Къдрене с липидо-сложни протеини“

Букли, вълни, …
Ако продуктът за къдрене определя времето, което косата ви ще е накъдрена , то типа на къдрицата се определя от начина на завиване върху ролката и вида на самата ролка.

Хартийките за навиване на коса са били известни още в древността. Сега те са тънки гумени цилиндри с различен обем и дължина. След къдрене с подобни ролки, вие ще станете собственица на леко падащи, пръстеновидни къдрици, много близки до натуралните.

Подходящи са за различна дължина на косата.

Къдрене на ролки –8

Има много и различни варианти. Ако косата е с дължина до раменете, ще ви предложат вероятно вертикално къдрене.

При дълга коса, част от нея се навива на ролки с един обем а част – с по-голям бем ролки за по-голям обем. По този начин се получават къдрици по цялата дължина на косата.

Колкото по-тънък е косъма, толкова по-меки и финни ролки се използват.

 

Във фризьорския салон
Когато решите да напрвите желаните къдрици, ще сте изправени пред избор в кой салон и при кой фризьор да отидете. Преди да се предадете в ръцете на фризьора, имайте в предвид че добрия коафьор ще ви предложи точния тип къдрене според вашата коса, ще направи тест дали сте алергична към продукта.9

Тестът се извършва на кожата зад ухото и се прави за да се определи дали имате алергия към избрания продукт. За да направите това, памуче с препарата задръжте към кожата зад ухо и ако след 15 минути не почуствате дискомфорт, не се появява зачервяване или подуване, избрания състав е точно за вас.

В някои случаи фризьорът може да откаже да направи вълни на вашата коса. Например, ако те са обезцветени неколкократно по нездравословен за косата начин и косъмът е сух и чупещ се.

Също така причина за това може да бъде нормалната къна. Тя не позволява проникването на къдрина.
Ако скоро сте боядисвали косата си, при къдрене е възможно да се промени цвета под влияние на препаратите.

Опитайте да не се къдрите «критичните дни». През този период косата става по-малко еластична и податлива на отрицателното въздействие на химичните продукти.

За максимално дълго задържане на къдриците:11

Използвайте мек шампоан или специални продукти за накъдрена коса.

Регулярно подхранвайте косата с маски с кератин и пантенол.

Не разресвайте мокра косата – къдриците ше променят формата си.

Използвайте гребен с редки зъби и не преизсушавайте косата с сешоар.

Използвайте спрей за подхранване и блясък на косата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s