ПЪРХОТЪТ

ПЪРХОТЪТ

Dandruff
Причините за пърхота са много и комплексни – основно са резултат от нарушаване дейността на вътрешните органи и най- вече от стреса.

Микроорганизъмът Malassezia Furtur – микроскопичната гъбичка живее върху кожата на тялото и главата на човека постоянно и може да не му причинява никаква вреда. Себероята създава благоприятни условия за размножаването на паризитиращата гъбичка, която се храни с кожна мазнина и води до появата на малки люспички – пърхот.a

Появата на пърхот често започва още през пуберитета, когато се увеличава нивото на себума и ако не бъде контролирано, може да остане цял живот.

http://www.glezla.eu/

Повече от 60% от мъжете и жените са имали някакво лющене на скалпа .
Повече от 50% от мъжете и жените са имали сърбящ скалп.
Повече от 40% от мъжете и над 50% от жените имат мазен скалп.

 

Нормално състояние на кожата на скалпа
Кожни клетки обикновено си работят и обновяват без да привличат вниманието към себе си.

Нормален скалп

• Кожни клетъчна миграция е 28 дни

Пърхот
Неговият знак е отделяне на малки люспи , които са твърде очевидни върху тъмни дрехи.

Ако люспите са по – големи значи скалпа се омазнява прекомерно и се е увеличил клетъчния оборот.Има и промени на кожата, които не са видими с просто око.

Съществува сух и мазен пърхут.Normal-scalp

• пърхот клетъчна миграция е 7-21 дни

Себореяfoto

Причините за възникването на себореята са от най-различен характер, като смущения във функцията на половите жлези, смущения на нервната система, смущения на обмяната на веществата като затлъстяване, лоша функция на стомашно-чревния тракт

Мазна себорея — появявасе по кожата на лицето, окосмената част на главата и гърдите. Характерното за нея е усиленото отделяне на кожна мазнина, която има течен вид поради голямото съдържание на олеинова киселина. Кожата на лицето е с тъмно-сивкав цвят и придобива вид на портокалова кора.14

Суха себорея — появяват се кръгли петна с розов цвят по кожата на лицето. Повърхността им е покрита с белезникави люспи,т.нар. лишеи.

Разгледайте статията за козметиката за коса на Bumble and Bumble

Себореен дерматит

Seborrheic дерматит има същото етиологията като пърхота, но това е една изключително тежка форма, която изисква медицинско лечение. Възпаление на кожата може да се прояви като силен сърбеж и зачервяване на кожата.

Люспите могат да бъдат бели или жълти. Лющенето се проявява не само върху скалпа, но и в други окосмени райони – вежди , лице, подмишници

Seborrheic дерматит

• клетъчната миграцията е 7-21 дни

Псориазис на скалпа
Псориазисът е медицинско състояние, доста различено от seborrheic дерматит при което клетките се възпроизвеждат десет пъти по-бързо от нормалните и изграждат разпокъсани, сребристи плаки, които са добре дефинирани. Псориазисът е автоимунно заболяване и не реагира на анти-гъбични терапия.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s