Традиционната класификация на парфюмите и Парфюмното колело

Традиционната класификация, която възниква около 1900 година есъставена от следните категории:Greta-Garbo-1934

Цветни (съставни от един цветен аромат) : Парфюми, при които един аромат е доминант и по точно е специално цвете , наречено soliflore. (превод Серж Lutens „Сб Majeste Ла Роуз , когато доминира от роза.)

http://www.glezla.eu/

Букет цветя: съдържащи комбинация от няколко цветя в аромата.a

Амброви: Голям клас описващ аромат на ванилия и животински аромати, заедно с цветя и дървета. Могат да бъдат подобрени чрез камфорово масло и тамян и да ви изпрати на едно „пътешествие’ към викторианска епоха, Близкия и Далечния Изток.

Дървестни: Парфюми със доминирани дървесни аромати, обикновено сандалово дърво и кедър. Пачули, с камфорна миризма, е често срещано явление в тези парфюми.

Кожа: семейството на аромати, при които особеността е включването на естествена кожа, мед, тютюн, дървесина и дървесина tars в средата или базата на аромата.

Шипри: Самата дума „шипър“ идва от успешния парфюм на Coty, лансиран през 1971 година, наречен Chypre.aa
Групата на шипровите аромати има 2 подгрупи: плодови шипри и цветни шипри.
Всички парфюми от този вид са дълготрайни, запомнящи се и абсолютно индивидуални.

Fougere: Идва от френската дума листа и семейството характерно с ароматите на лавандула, кумарин и оакмос.
Много мъжки аромати принадлежат на това семейство от аромати, който се характеризира с остри тревни и дървесени аромати.

От 1945 г. поради големият напредък в технологията на създаване на парфюми (т.е. комбиниране, проектиране и синтез), както и естественото развитие на стилове и вкусове възникват нови категории ароматни групи:

Bright Floral: съчетаване на традиционните Единично цветни и букет цветя

Зелени: по-светла и по-съвременна интерпретация на Шиприте.

Oceanic / озонови: най-новията парфюмна категория в историята, появяват се през 1991 година със Christian Dior – Dune. Много чиста, модерна миризма, водеща до много от модерните унисекс парфюми.perfume_ver3

Цитрусово плодови , плодови: Едино старо ароматно семейство, което доскоро се състоеше предимно от свежи аромати поради ниската издръжливост на цитрусови аромати. С лед развитието на нови ароматни съединения тази група се увеличава и достига нивото на основните.

„сладки“ : аромат с „сладки“ или „десерт“-подобни качества. Те често съдържат ванилия и бобова тонка, както и синтетични компоненти, предназначени да наподобяват хранителни вкусове. Пример е Thierry Mugler на Angel.

Парфюмното колелоperfumewheel1

Парфюмното колело е сравнително нова класификация , който е широко използвана в ароматната индустрия. Методът е създаден през 1983 г. от Майкъл Едуардс, парфюмерииен консултант, който проектира собствена схема на ароматна класификация.
Новата схема е създадена с цел да се опрости традиционната класификация , както и да покажат връзките между отделните класове .

Петте стандартни семейства се състоят от цветя, ориенталски, дървестни, Fougere и свежи аромати.

Floral
Floral
Soft Floral
Floral Oriental
Oriental
Soft Oriental
Oriental
Woody Oriental
Woody
Wood
Mossy Woods
Dry Woods
Fresh
Citrus
Green
Water
Fougere

Fougere семейството е поставено в центъра на колелото, тъй като е голяма фамилия от аромати, в който обикновено се съдържа аромат елементи от всяка една от останалите четири семейства: цитруси от „свежото“ семейство, дъбов мъх и гори от дървесното семейство,кумарин и тамян от ориенталското семейството и лавандула от“цветното семейство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s