Какво казва езика за вашето здраве?

Какво казва езика за вашето здраве?

$T2eC16RHJGkFFmz0BMnBBR8hZ0MW8w~~60_57

 

Първото нещо което се сещаме когато кажем “език” е говорене и опитване на храна и напитки. Но какво ще си помислите, ако ви кажем че той може да разбули много тайни относно вашето здраве? Езика е първосигнала за здравословното състояние на организма. В традиционната китайска медицина, езика е мускула който първи се преглежда. С други думи, той е карта на различни човешки органи. Например страните на езика са сдързани със здравето на черния дроб. Върха показва състоянието на сърцето. Състоянието на бъбреците могат да бъде видято от задната част на езика.

Вашия език може да открива храносмилателни нарушения, алергии, дехидратации, липса на витамини, висок холестерол, анемия и други.

Сега застанете пред огледалото и се изплезете. Вие трябва да имате розов, с тънък горен слой и влажен език. Ако това не е така, може би има някакъв проблем в тялото.

Китайските билкари гледат три неща по езика: цвят, текстура и горен слой. Ето какво казват за тези три неща:

Цвят на езика

Разгледайте цвета на езика и прочетете за съответния цвят по-долу. Имайте впредвид че всеки човек е индивидуален и някои от описанията може да не отговарят точно за вашето здраве. За да получите компетентно мнение относно вашето здравословно състояние, моля обърнете се към медицинско лице.

 • Ярко червено
 • Ярко червения език е индикация за липса на витамин В комплекс и желязо. Някои билкари смятат, че яркочервения език е в следствие на температура в някои определени органи. Той също може да е червен от определен тип паста за зъби, лекарства, вода за оста или кисела храна. Дефицита на витамин В3 познат като пелагра причинява почервеняване на езика и може да бъде излекуван с консумация на миди, изсушени праскове, ядки и сухо месо.

  Железния дефецит или анемия може да се лекува с конумация на спанак, червено месо и дробчета.

  Може да се отървете от излишната топлина на тялото като консумирате храни като диня, мента, таратор.

 • Пурпурен език Пурпурния език показва че може да имате хроничен бронхит. При това състояние кислорода не се доставя ефективно в организма. Пурпурния език може също да показва и високи нива на холестеров. Намалената циркулация на кислород прави езика кърваво червен. Консумацията на прекалено студени храни също може да направи езика пурпурен. Ядене на чесън и джинджифил може да възвърне нормалния розов цвят, но ако това не стане, консултирайте се със специалист.
 • Блед или жълт език Бледия език е индикатор за нисък хемоглобин. Може също да е симптом на умора и отслабена имунна система. Бледия език се свързва и с проблеми на дробовете и дебелото черво. Може да консумирате чесън, кимион и джинджифил за разрешаване на проблема. За увеличаване на хемоглобина, консумирайте спанак, червено месо, бадеми, ябълки, манго, кайсии.

Разгледайте нашият интернет магазин http://shop.euro-woman.net/

и използвайте възможността от безплатна доставка и промоции!

Текстура

Както споменахме по-рано, езика е мек и трябва да е леко влажен. Ако това не е така, то прочетете по-долу:

 • Язви Язви могат да се появят върху езика и устата когато тялото е стресирано. Ако проблема продължава повече от 10 дни, е хубаво да се консултирате със специалист.
 • Червени петна Червените петна по езика може да се появят по няколко причини. Може да е липса на биофлавоиди, които се съдържат във витамин С. Можете да се набавите с тях чрез консумация на боровинки, кивита, цитрусови плодове. Консумирането на много горещи напитки може също да причини червени петна по езика.Според някои китайски билкари, червените петна по езика са признак на астма, екзема или алергична реакция.
 • Сухота Сухия език е индикатор за повишено производство на слуз. За да се избегне това, трябва да се спре захарта и млечните продукти. Друг фактор е стреса, който може да предизвика прекомерно преглъщане и по този начин езика става сух. Това състояние може лесно да бъде коригирано с една чаша вода с лимонов сок. Можете да намалите стреса като практикувате йога или медитация.
 • Подуване Ако усещате езика си подут, има вероятност да страдате от някоя инфекция или алергия. Дефицита на в12 също причинява подуване.
 • “Космат” Езика е покрит с тънки нишки, познати като нишковидни папили. При бактериална инфектия, тези нишки стават видими и човек има усещането, че има космат език. Приемането на антибиотици също могат да предизвикат този проблем.

Слой Ако горния слой на езика е леко бял и тънък, то това е напълно нормално. Иначе:

 • Дебел слой Ако горния слой е дебел и бял, може да страдате от кандидатоза. Това е гъбична инфекция която вирее на влажни и топли места. Оралната инфекция разрушава клетките на вкусовите рецептори и предизвиква лош дъх. Използването на лекарства често води до кандидатоза.
 • Без слой  
  Ако езика ви няма никакъв горен слой, това означава че храносмилателната система не работи правилно. Препоръчително е да поддържате добра орална хигиена, да миете зъбите си два пъти на ден и да почиствате езика си с четката ви за зъби.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s