Правила за красив загар – определете своя фототип

Правила за красив загар – определете своя фототип

22

Фототип е специално разработена типология на кожата, която определя вашето “взаимотношение” със слънцето. Фототиповете са 6 вида.

Фототип 1

042ba06610fb1ddbe3999b3b068c1cd0Описание
Така наречения келтски тип, включващ хора с бяла порцеланова кожа, често осеяни с лунички и бенки. Очите са светли (сини, зелени, сиви), косата е руса или червена.
Представителите на този фототип практически не образуват пигмент, поради което продължителното излагане на слънце води до зачервяване на кожата, като често се образуват мехури и тежки изгаряния. Звездите от този фототип са: Рене Зелуегер, Кирстен Дъст и други. Не насилвайте кожата си! Използвайте продукти за изкуствен тен и бронзоати.

Защита:
За съжаление, хората от този фототип не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина и задължително трябва да използват слънцезащитни продукти с фактор над 30. Независимо че е горещо, трябва да се носят леки дрехи с дълги покриващи ръцете и краката, а лицето да е скрито под шапка с широка козирка.

Фототип 2

-48c-l-xl-marka-vroomdreesmannСветла кожа от европейски тип (Германия или Скандинавските страни), отличаваща се със сини, зелени, светлокафяви очи, но малко по-тъмно руса, кестенява или цвят кестен коса. Кожата е светла, но не е с лунички или са в малко количество. Образува се загар на кожата, но става по-трудно и винаги под контрола със слънцезащитни продукти.

Защита:
Както и Фототип 1, необходима е висока степен на защита, особено в първите дни на излагане на слънце. Започнете с продукти с фактор 35-40 и постепенно можете да го намаляте. Времето прекарано под слънцето трябва да е сутрин до 12 ч и следобед след 4 часа. Обърнете особено внимание на лицето – то е най-податливо към изгаряния. Звездите от този фототип са Миша Бъртън, Кейт Хъдзън, Чарлийз Терон и други.

Фототип 3

63dff5d20ef693200e9626a0a82b0a9b

Тъмна европейска кожа (средноевропейски или смесени европейци) с кафяви и в редки случаи кафяви очи, с тъмно руса или кестенява коса. Тяхната кожа подложена на слънце, придобива лек кафяв оттенък. Но от дългия престой на слънце, те все още са изложени на риск от изгаряния. В солариума не трябва да се надвишава престой повече от 25 минути и то с почивки от 1-2 дни между процедурите.
Звезди с този фототип са Анджелина Джоли, Софи Марсо, Елизабет Хърли и други.
Защита:
В първите два дни при излагане на слънце, трябва да се използват средства със слънцезащитен фактор не по-малко от SPF30. След което постепенно можете да намаляте фактора, достигайки SPF20 за тялото и SPF25 за лицето. Загара е умерен и красив. За да имате сияен и равномерен тен, използвайте ексфолиращи продукти, без да злоупотребявате с тях: не можете да отидете на плаж непосредствено след пилинг.

Фототип 4

 64b080ea6259863826baf07f43441a4a

Описание:

Четвъртия фототип (средиземноморски или южноевропейски) се отличава с тъмни очи, тъмна коса и смугла маслинена кожа без лунички. Представителите на този фототип получават загар лесно и сравнително бързо. Ако искате да получите загар от солариум, вашата оптимална “доза” е 10-12 сеанса по половин час. Звезди с фототип 4 са Моника Белучи, Пенелопе Круз, Ева Лонгория и други.
Защита:
Не разчитайте на природните способности на кожата за бърз загар – задължително използвайте защита от слънцето. Достатъчни са продукти с фактор 15, като постепенно можете да стигнете SPF8. След плаж, задължително използвайте овлажняващи средства.

 

Фототип 5

82a4f979214ac561c82feea6feee98b2

Петия фототип (индонизийски или близкия Изток) рядко се наблюдава в Русия и в северните части на Европа. Представителите са с много тъмна кожа без лунички, тъмна коса и очи. Потъмняват много бързо и равномерно. Почти никога не изгарят и за тях няма ограничения за времето прекарано под слънцето. Звезди с този фототип са Луси Лиу, Мишел Йео и други.
Защита:
Независимо че вашата кожа обича слънцето, в първите дни е необходимо да използвате слънцезащитни продукти с фактор SPF8-15, е след това средства за усилване на загара. Но задължително шапка – все пак не сте защитени от топлинен или слънчев удар.

Фототип 6

100-100-l-xlТова е фототипа на африканци, афроамериканци и австралийски аборигени). Много ъмна кожа, коса и очи, съдържащи естествени пигменти благодарение на които не им трябват слънцезащитни продукти, дори и при непрекъснато стоене на слънце. Звезди с този фототип са Бионсе, Наоми Кембъл, Риана и други
Защита:
Кожата практически не може да изгори, но е необходимо редовно да се използват овлажняващи лосиони и хидратиращи масла.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s