Лечение и профилактика на цистита – 5правила

Лечение и профилактика на цистита – 5правила

 

 

Има деликатни проблеми със здравето, които се споделят само в лекарските кабинети. Между сезоните за съжаление, поради настройването на организма към по-хладно време и отслабването на имунитета, често имаме проблеми.

http://www.glezla.eu/

Много представителки на красивия пол знаят за цистита от личен опит. И независимо че и мъжете страдат от цистит, той се смята за нормално женско заболяване. По медицински данни, 90 % от жените в активна възраст страдат от цистит. Такава предразположеност към заболяването е обоснована от анатомичните особености на урогениталната система. Уретрата при жената е по-широка от тази на мъжа, където улеснява проникването на бактерии и причиняване на инфекции.

Цистита налага незабавно лечение, иначе острия цистит може да предизвика усложнения и болестта да се превърне в хронична форма. Как да си помогнете при цистит и как да избегнете от коварното хронично състояние?

Досие на “врага”

Бързо охлаждане на тялото, неправилна лична интимна хигиена, бременност, климакс, урологични и гинекологични проблеми, венерически болести, простуда, грип, хроничен стрес и преумора, недостатък на витамини, понижение на имунитета и някои други фактори, могат да “благоприятстват” за появата на цистита.

Симптомите на цистита са усещане на парене, рязка болка ниско в слабините, изпускане на малко урина, следи от кръв в нея и повишение на температурана от 37-38 градуса. Не се самолекувайте с народна медицина и посетете лекар: личен, уролог или гинеколог. Специалиста ще предпише подходящо лечение, в зависимост от степента на цистита. Най-ваното е, при цистит да се пият много течности.

Комплексна поддръжка на деликатното здраве

За да си гарантираме по-дълъг период без цистит, заболелите трябва да спазват 5 главни правила:

1. Пийте много течности

Вода, сокове, компоти, чай – изберете си. Най-добре действа сока от червена боровинка, който се “отлепя” бактерията от уретрата и я изхвърля от организма.

2. Избягвайте пикантните храни

Особено важно, когато сте с признаци на цистит. Горчица, чесън, туршия – това са храни, които дразнят пикочните пътища и засилват болката.

3. Облечете се добре през студените дни

Отмина времето, когато голия кръст бе на мода. Бодито или термобельото е задължително в студените зимни дни. Не рискувайте здравето си в името на визията. Все пак по-добре здрави, отколкото модерни и болни.

4. Почивка

Не се правете на герои – ходенето на работа е първо неефективно, второ болезнено и трето – обостря цистита. Най-добре е да си останете у дома, завити в леглото. Цистита предизвиква често ходене до тоалетната, затова най-добре е да сте у дома, където няма на кого да обяснявате защо на всеки 5-10 минути ходите в тоалетната.

5. Засилване на имунитета

Ако не сте привърженик на синтетичните витамини, може да си добавите необходимите за организма вещества чрез питателна храна – салата от панджар със зеле, моркови и ябълки е идеална витаминозна доза. Избягвайте зелените зеленчуци, защото те предизвикват дразнене на пикочните канали.

Както виждате, петте правила изобщо не са сложни за спазване. Това ще ви гарантира бързо отминаване на цистита и по-дълъг период преди новото възпаление.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s