Фюзинг – приказка от стъкло

Фюзинг – приказка от стъкло

 

 

От стъкло се изработват вази, фигурки, стъклопис, стомни и т.н. Те прекрасно се вписват към всеки интериор. Особено красиви са предметите от цветно стъкло, които придават особен чан и обогатяват стаята.

Оказва се, че подобна красота може лесно да се направи самостоятелно, като всеки може да изработи уникални украшения от стъкло и сувенири. Този вид изкуство се нарича фюзинг.

Какво означава фюзинг?

Думата “fusing” е английска(смесване, сливане и разтопяване) и дава името си на технологията за обработка на стъкло с помощта на висока температура, която е способна да смеси цветните стъклени топчета в едно. Фюзин се различава от класическата технология на стъклописа, където се използват метални детайли, благодарение на които изтогвения предмет има точно определена форма.

Повечето хора смятат, че изтогвянето на стъклени фигурки е възможно само в производствена среда, но реално не е така. Продават се комплекти за фюзинг, с помощта на които може да се създават шедьоври от стъкло в домашни условия.

Материали, инструменти и технология за фюзинг

Този, който ще създава някакво изделие с техниката фюзинг, се нуждае от специално цветно стъкло, инструменти за изрязване на стъкло (например резач на стъкло), клещи, специална подложка, на която да се остави горещото изделие и печка, която да нагрява до 1000 градуса по Целзий.

Преди да се пристъпи към работа е необходимо да се нарисува бъдещото изделие, в зависимост от това какви цветни стъкла имате. След това чрез скицата одрежете внимателно стъклото с помощта на резача за стъкло и клещи.

Основи на технологията фюзинг

 

По готовата скица, върху специална подложка се нареждат стъкълцата. Не е задължително да се наредят на един слой. Може да се направи основата от едно или няколко стъкълца, а върху тях да се поставят други – примерно да се образува цвете, листо, звездичка, сърчице и т.н.  Някои майстори фиксират малките детайли с помощта на лепило, за да не се разместват.

Следващия етап е запичането. Пече се няколко часа, като през това време стъкълцата се съединяват помежду си. Отначало стъклото се нагрява до момента на топене и стъкълцата започват да се слепват едно за друго, след това при определена температура настъпва етапа на отпускане, когато изделието става максимално гладко. После следва бързо охлаждане и стъклото възвръща своя предишен цвят. Накрая стъклото се остава за няколко часа на стайна температура.

При висока температура, стъклото може да почернее или запени, а при рязхо охлаждане – да се разруши. Затова ако решите да изпробвате метода фюзинг, не се разтройвате ако първите опити не се увенчаят с успех. Всъщност, съвременните печки за фюзинг могат да бъдат пуснати по определена програма, избора на която зависи от дебелината, големината на изделието и максималната температура на нагряване. Вашата задача ще е само да поставите заготовката в печката и да не я отваряте до края на програмата.

Описания по-горе метод е подходящ за направа на плоски изделия, с които трябва да започнат начинаещите. За изготвяне на обемни вещи се използва техниката фюзинг-форминг – докато стъклото е в нагрято състояние, чрез помощни вещи се оформя неговата бъдеща визия.

Фюзинг в домашни условия

Може да си закупите стартов комплект за фюзинг от онлайн магазини, но най-изгодно е от онлайн магазина AliExpress, в секцията “Jewelry”, където комплекта струва от порядъка на 30-65 долара, в зависимост от колко части е той. С помощта на микровълнова фурна, вие можете сами да създавате уникални бижута за вас и за любимите хора.

 

Примерни изделия, чрез метода фюзинг

Дори и най-елементарната работа с техниката фюзинг привлича внимание – например, оригинална и красива чиния или часовник.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s