Hallux Valgus – деформация на палеца на крака

Hallux Valgus – деформация на палеца на крака

 

Hallux Valgus

Днес попаднах на много добре написана и с изчерпателна информация статия относно изкривяването на стъпалото, но народно му – издутото кокалче на крака. Статията е писана от Д-р Янаки Янакиев, който е ортопед с многогодишна практика в областа на лечение на болести, свързани с опорно-двигателния тракт.  В момента работи в МБАЛ МЕДЛАЙН Пловдив, където се борят с ДЦП, като постигат много добри резултати.

Разгледайте нашият интернет магазин http://shop.euro-woman.net/

и използвайте възможността от безплатна доставка и промоции!

Статията за издутината на кокалчето е написана професионално и аз (без да съм медицинско лице) без усилие разбрах за какво става въпрос.

Предлагам Ви съкратена версия на статията, а пълната й версия можете да прочетете тук.

Hallux Valgus е заболяване, което засяга страничната кост на стъпалата.

Названието е съчетание от латинските думи Hallux – палец на крака и Valgus – деформация. В повечето случаи се касае за деформация в резултат от неудобни обувки, но понякога е и наследствен фактор.

Интересно е, че от това заболяване на страдат народи, които не носят обувки, което допълнително подкрепя тезата, че основния източник на проблема е неудобната и тясна обувка.

Болестта засяга костта зад палеца, която се нарича първа метатарзална кост, насочваща се навътре между нея и палеца. Получава се ъгъл, отворен навън. Върхът на този ъгъл е видим и изключително болезнен. Първите симптоми са зачервяване и подуване на тази зона, където след време тъканта загрубява и се превръща в мазол. Без навременно лечение, мазола продължава да се удебелява и се превръща в груб костен израстък. В ранното си развитие заболяването носи със себе си само дискомфорт и болка, но в последствие може да достигне до кръстосване на пръстите и загуба на равновесие.

Диагнозата се поставя лесно след преглед при специалист – ортопед. Често се прави ренгенова снимка, която показва в точно коя фаза се намира заболяването. В началната фаза се отстранява основния причинител – тесните обувки се заместват с широки такива, през лятото се препоръчват чехли с разделител между палеца и другите пръсти и др. В повечето специализирани магазини, както и в интернет се предлагат различни средства за облекчаване на болката и корекция на ъгъла на костта. Естествено, препоръчано е тези продукти да са съобразени с изискванията на лекуващия ортопед за най-добър резултат.

Ако консервативните методи не помогнат, тогава се налага оперативно лечение. В леките случаи се отстранява само мазолестата част. Ако ъгъла на костта надвишава 13 градуса, тогава е добре да се направи остеоматия (прерязване на костта), като по този начин се изправя ъгъла и подравняване на страничната част на ходилото.

Възстановяването след операция е около 8 седмици. Препоръчително е след операцията да продължите да носите широки обувки, за да не се повтори заболяването.

Ето и някои продукти, подходящи за профилактика на издаденото кокалче.

Силиконов разделител на палеца, който може да се носи целодневно.Основната му роля е да раздели палеца от други пръсти и да предпази страничната кост от търкането в обувката. Цената му е 2,70 долара с Безплатна доставка до България. Комплект разделител на палеца, и съдедните два пръста с подложка. Носят се с обувка като осAliExpress.com Product – 2PCS Nail tools TRIPLE Hallux Valgus Orthopedic Metatarsal Crooked Overlapping Hammer Toe Straightener Corrector Feet Care
Разделител с три зони на действие: разделя палеза от другите пръсти, защитава външната кост и външната при кутрето. Може да се носи през целия ден. Цената му е 2 долара. Ластик за упражнение, с който ежедневно можете сами да правите гимнастика за раздалечаване на палците. Цената му е 26 долара.
Комплект силиконов разделител за пръстите. Подходящ е за домашна употреба. Цената на комплекта е 9,99 долара. 4 броя силиконови разделители за ежедневна употреба. Цената на комплекта е 16 долара, кото могат да се поръчват и единични бройки при други продавачи.
Твърд разделител за нощно време. Може да избирате между ляв и десен вариант, както и комплект от двете. Единичната му цена е 9 долара с Безплатна доставка до България. Разделител на палеца от другите пръсти, подходящ за ежедневна употреба. Силиконът позволява да се носи с обувки, а дупките по него позволява на крака да диша, като по този начин се чувствате комфортно. Цената е около 18 долара, но инвестицията си стру

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s