Dr Martens – уникалните английски обувки и ботуши

Dr Martens – уникалните английски обувки и ботуши

Д-р Мартенс, една от най-добрите английски марки обувки, която стана символ през 90-те години , чества своята 50-годишнина през април 2010 година. За да отбележат годишнината, марката издава ограничена версия на култови си обувки „1460“ стил, както и „1461“ версия, и предлага в черен и черешово червено.

Английската фирма Dr.Martens носи името на немския доктор Клаус Мартенс, който е известен с революцията си в обувните изделия. Той създава първия прототип на обувките дни след края на Втората световна война.

Днес много известни личности носят обувките на Dr Martens.

Клаус Mäertens е бил лекар в немската армия по време на Втората световна война. По време на отпуските си през 1945 г., той си чупи глезена, докато кара ски в Баварските Алпи.Открива, че стандартните кубинки са твърде неудобни за пострадалият му крак. Докато се възстановява, той проектира подобрени ботуши, с мека кожа и въздушна подплатена стелка.

Martens не е имал много късмет в продажбата на обувките си, докато не срещта стар приятел от университет, д-р Херберт Funck в Мюнхен през 1947 година. Funck е заинтригуван от новия дизайн на обувки, и двамата влизат в бизнеса, като използват гуми, изхвърлени от летища Луфтвафе. Комфортни и изключително дълготрайни, техните обувки стават голям хит като 80% от продажбите в първото десетилетие е от дами над над 40.

Продажбите се увеличили толкова много че през 1952 година, откриват завод в Мюнхен. През 1959 г. дружеството започва да продава и извън страната.

Почти веднага, британски производител на обувки R. Григс Груп „ООД купува патентни права за производство на обувки в Обединеното кралство. Григс леко променя формата на петата и подобрява шева.както и включва запазената марка на ходилата AirWair.

Първите д-р Мартенс ботуши в Обединеното кралство излезат на 1 април, 1960 г. (оттук известен като стил 1460 и все още е в производство днес) с осем отвора, череша-червено, кожа Nappa дизайн. Те са популярни сред работниците, , полицейски служители и и служители във фабрики . В края на 1960-те, скинари започват масово да ползват ботушите на бренда.

До края на 1970 г., д-р Мартенс ботуши са популярни сред някои британски пънк рок и Нова вълна музиканти, а скоро и много пънкари ги носят.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s