Туид, какво е това туид, моден туид

Туид, какво е това туид, моден туид

7 5c8dc3a2f79cb6216c754655cc9187d6 - Copy

Туидът е популярен не само в родината си –  Шотландия, но и в целия свят. Понякога на шега казват: туид е създаден от мъж а благодарение на Chanel – от и за жените. Първоначално, тази тъкан се използва за мъжки сака, а от края на 20-те години става пълноправен женски материал.Туид ни следва неизменно от сезон на сезон, създавайки в нашия гардероб топлина и комфорт. Днес ще ви разкажем малко повече  за тази материя, и защо е толкова популярна.

5c8dc3a2f79cb6216c754655cc9187d6 6 - Copy

Tweed – това е име на река, на границата на Англия и Шотландия. В нея още в Средновековието, местните тъкачи промиват вълна. Точно така, реката е дала името си на тъканта. Но има и друга версия, по-забавна, която обяснява, че един от търговците на Лондон неправилно прочита писаното слово Tweel, което означава  специален начин преплитане, като го чете туид.6

В средновековна Англия, вълната е много силно почитан материал и  се счита за един от най-ценните съкровища на Кралство.

Химичният състав на вълната е протеин – кератин.

Tweed – това е вълнен плат с малък косъм, обикновено на финно райе или каре с диагонална сплитка. Материалът е мек и приятен на допир. Първоначално, туид е изработван само с един вид сплитка.

Видове туид платове и дрехи от туид8Copyright © 2013 infinitas. Article Photo for Denim Jeans Observer www.denimjeansobserver.com All brands, product names, corresponding products, supplementary materials, graphic or photographic images, licenses, registered trademarks, trademarks and service marks are the property of their respective owners.


Регионалната принадлежност „мъж в туид“ може да определя от качеството на плата и неговият типичен модел. Най-малко, главният герой на Артър Конан Дойл, Шерлок Холмс, който е облечен в туид , със сигурност ще се определи какъв е и колко е известен. Известните 7сбритански писатели Агата Кристи и Дикенс също обличат героите си в туид, вероятно защото костюма от туид винаги е бил в Англия класически символ на красота и елегантност.

В момента с името туид се наричат  всички тъкани, които имитират ръчна изработка с грапава повърхност и специални характерните цветове на туид. Сред разнообразието от тъкани, наречени туид има и такива, чиято повърхност е надупчени с възли, Има трикотажни платове, които имитират външния вид на туид.6cf5a6aec9b589389413a496e5894657 6cf5a6aec9b589389413a496e5894657 - Copy   6ц

Оригиналният туид, както през Средновековието, все още се тъче ръчно. И затова все характеризира с грапавост, еластичност и лека окосменост. Tweed ръчно изработен винаги има своите фенове. Хората с добър вкус и стил не жалят пари за тази уникална туид текстура и необичайно оцветяване. Цветовете на спортен костюм от туийд  подчертават възможността на собственика да изглежда стилно и елегантно. Tweed създадете свой индивидуален образ.

Вашият коментар

Нагоре ↑